lauantai 24. lokakuuta 2015

Alkuvaikeuksia Chilessä

Viikon kestävä jetlag

Ensimmäinen päivä Santiagossa sujui väsyneissä tunnelmissa. Tavoitteemme oli pysytellä hereillä koko päivän, vaikka kuinka väsyttäisi, jotta pääsisimme nopeasti kiinni normaaliin vuorokausirytmiin. Jo illan lähestyessä, huomasimme tämän olevan helpommin sanottu kuin tehty. Kello kuuden aikaan järkyttävä väsymys valtasi meidät ja olimme aivan valmiita nukkumaan. Silmät menivät pakosta kiinni ja saimme välillä nipistellä ja herätellä toisiamme, että pysyimme hereillä. Illalla kävimme lyhyellä kävelyllä, jotta emme vain nukahtaisi liian aikasin. Hyvästä yrityksestä huolimatta, suunnitelmamme vähän epäonnistui. Lähes viikon ajan menimme nukkumaan kello 19.00 ja 20.00 välillä ja heräsimme neljän ja viiden aikaan aamulla pirteinä kuin peipposet.  




Lumiset vuoret Santiagon taustalla

Varhaiset aamut sujuivat rauhassa kirjoitellen blogia. Syötyämme aamiaisen hostelilla, suuntasimme yleensä ulos tutustumaan Santiagoon. Liikkeet olivat yleensä vielä kiinni tähän aikaan, joten kaupungissa oli melko rauhallista, katukoiria lukuun ottamatta. Yhtenä aamuna teimme kävelyn ylös Cerro San Cristobalille. Matkan varrella ja kukkulan huipulla, oli mitä mahtavimmat näkymät Santiagon yli. Lumiset vuoret näkyivät upeasti kaupungin taustalla.













Kieliongelmat alkavat

Vietimme neljä päivää Santiagossa. Tässä ajassa kerkesimme huomata miten rajoittunutta tai olematonta paikallisten englanninkielentaito oli. Chile on tänä päivänä yksi Etelä-Amerikan kehittyneimmistä maista, minkä vuoksi tietenkin luulimme, että maassa pärjäisi joten kuten englannilla. Näin ei kuitenkaan ollut.  Australiassa ollessamme opiskelimme vähän espanjankielen alkeita sekä ostimme hyvän Latinalaisen Amerikan matkustussanakirjan. Espanjankielen hallitseminen, helpottaisi matkustamista ja tietenkin paikallisiin tutustuisi helpommin. Toiveenamme on käydä kielikurssi jossain maassa!

Ensimmäiset kieliongelmat kohtasimme postipakettia lähettäessä Suomeen. Tavaraa oli kertynyt runsaasti Australiassa ollessamme, joista tietenkin halusimme eroon. Rinkat pullottivat täysinä ja oli raskasta kantaa niin suurta määrää tavaraa. Olimme päättäneet lähettää ylimääräiset tavaramme vasta Chilestä, koska Australian posti on niin kallis. Laskimme, että säästäisimme monta satasta lähettämällä tavaramme vasta Chilestä.

Postitoimistolla kukaan henkilökunnasta ei tietenkään puhunut sanaakaan englantia. Sanakirjamme avulla kuitenkin saimme asiamme selitettyä ja nainen ojensi meille pahviset laatikot. Täytettyämme laatikon tavaroillamme, oli edessä papereiden täyttäminen. Kaikki tiedot olivat pelkästään espanjaksi, eikä meillä tietenkään ollut hajuakaan mitä piti täyttää mihinkin. Asiakas postissa huomasi ongelmamme ja toimi meille tulkkina, jotta saisimme paperit oikein täytettyä. Samalla hän tulkkasi meille, mitä pakettiin ei saanut laittaa. Tämä oli jo meille ennestään tuttua, koska olimme jo matkamme aikana lähettäneet kaksi pakettia Suomeen. Paketin hinnaksi tuli 120€ ja painoa väheni rinkoistamme yli 10 kg! Nyt oli vain toivottava, että postipaketti saapuisi perille Suomeen.

Seurasimme tiiviisti postipakettimme kulkua postista saadun seurantanumeron avulla. Kahden päivän jälkeen huomasimme, että pakettimme oli jäänyt tulliin, paketissa olevan patterin takia. Mikä patteri?! Olimme aivan varmoja, että emme olleet laittaneet patteria pakettiin, edes vahingossa. Aloimme epäilemään, että kyseessä oli jokin virhe tai että joku tullissa yritti huijata meitä. Tästä kiivastuneina, lähdimme postitoimistoon ja yritimme selittää samalle naiselle, joka oli palvellut meitä, että pakettimme oli jäänyt tulliin, paketissa olevan patterin vuoksi. Tästähän ei tullut mitään, koska espanjankielentaitomme oli niin huono. Useamman soiton jälkeen nainen kuitenkin ymmärsi mistä oli kysymys. Saimme tiedoksi, että paketti palautettaisiin takaisi Santiagon postitoimistoon viiden työpäivän jälkeen. 

Harmissamme kävelimme ulos postitoimistosta ja mietimme mitä tekisimme. Matkamme suunnitelmat olivat menossa aivan pieleen yhden postipaketin vuoksi. Olimme jo viettäneet Santiagossa neljä päivää, mikä oli mielestämme  aivan tarpeeksi. Tarkoituksena oli ollut, että suuntaisimme Santiagon jälkeen pohjoiseen päin, mutta nyt jouduimme miettimään reittiämme ja aikatauluamme uusiksi. Viikon päästä, oli kuitenkin palattava Santiagoon. Mietittyä erilaisia vaihtoehtoja, päätimme matkustaa Valparaisoon muutamaksi päiväksi. Matka sinne kestäisi vain puolitoista tuntia bussilla, joten pääsisimme sieltä melko helposti takaisin Santiagoon. Kokemuksistamme Valparaisossa voitte lukea seuraavassa postauksessamme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti