maanantai 21. syyskuuta 2015

Viininmaistelua Yarra Valleyssa

Australia on yksi uusimmista viinimaista maailmalla, mutta nopeasti kehittyvä ja kasvava. Jokainen on varmasti joskus maistanut australialaista viiniä, eikö niin?
Olemme Simon kanssa molemmat viinin ystäviä, joten kun huomasimme (taas jälleen kerran hyvän diilin Grouponissa), niin päätimme tarttua toimeen ja suunnata päiväretkelle erilaisia viinejä maistelemaan.

Päiväretken oikea hinta oli 145 dollaria/per henkilö, mutta Grouponista saimme päiväretken hintaan 95 dollaria/per henkilö. Tästä pääsee tutustumaan matkanjärjestäjän sivuille.

Päiväretkemme keskittyi Yarra Valleyn alueelle, joka on yksi tunnetuimmista viinintuotantoalueista Victoriassa. Ihanteellisen ympäristön vuoksi, alueelle on rantautunut paljon erilaisia viinintuottajia, pienistä perheyrityksistä isompiin Eurooppalaisiin viinitaloihin. Tänä päivänä Yarra Valleyn alueelta löytyy yli 80 viinitarhaa, joten valinnanvaraa riittää.

Yarra Valley on helposti tavoitettavissa Melbournesta käsin, noin tunnin ajomatkan päässä. Päiväretkeemme alkoi Federation Squarelta, missä meidän piti tavata kl. 8.00 aamulla. Kyseessä oli sama kohtaamispaikka, josta edellinen päiväretkemme Phillip Islandille oli alkanut.

Saavuttuamme matkatoimiston eteen, yllättyimme siitä, että paikalla oli niin paljon ihmisiä ja turistibusseja. Viime kerralla oli ollut niin hiljaista. Onneksi kaikki eivät kuitenkaan olleet menossa samalle päiväretkelle, vaan suurin osa ihmisistä olivat menossa ihan eri suuntaan. Bussissa saimme eteemme menuun, mistä saimme valita, mitä halusimme syödä lounaaksi. Päivän lounaspaikkana toimisi yksi viinitarhojen ravintoloista.

Päiväretkeemme ei suinkaan sisältynyt pelkästään viinitarhoissa käymistä ja viininmaistelua, vaan päivään kuului myös historiallinen Puffing Billy juna-ajelu. Yli sata vuotta vanha höyryjuna on edelleen käytössä sen alkuperäisellä junaraiteella, kulkien läpi vuorisen Dandenongin. Puffing Billyn junaraiteet on yksi maailman parhaiten säilyneistä junaraiteista. Nykyään höyryjuna on suosittu turistinähtävyys ja juna-ajelun aikana voi esimerkiksi syödä illallista junan "luksusluokassa". Tästä pääsee Puffing Billyn Internet-sivuille.

Ennen kuin pääsisimme vanhan höyryjunan kyytiin, pysähdyimme Sherbrooke Forestissa, joka sijaitsee Melbournesta 40km itään ja on osa Dandenong Ranges kansallispuistoa. Alueella sijaitsevassa kahvilassa, joimme aamuteet pienen leivoksen kera. Aamuteen jälkeen oli vielä aikaa tehdä lyhyt kävely metsäpolkuja pitkin, bongata paikan lintuja ja muita eläimiä. 

Oppaamme ja kuskimme kertoi, että vuosien varrella alueella on ollut paljon metsäpaloja, minkä kyllä huomasi bussimatkan varrella. Mustia palaneita puita oli vähän joka puolella.









Sherbrooke Forestista jatkoimme matkaa Belgraven juna-asemalle, josta Puffing Billy höyryjuna lähtisi. Junamatka seuraavalle pysäkille (Menzies Creek), missä myös jäisimme pois, kestäisi noin 20 minuuttia, vaikka kyseessä oli vain lyhyt välimatka. Oppaamme vitsailikin, että kyseessä oli maailman hitain juna.

Puffing Billyn juna-ajelu oli mielestämme yliarvostettu ja aivan liian turistinen. Ihmiset suurinpiirtein kävelivät päälle ja tönivät, että vain saisivat "hyvän kuvan" maisemista ja junasta. Koimme, että olisimme helposti voineet jättää väliin kyseisen juna-ajelun.









Oppaamme odotti meitä bussissaan Menzies Creekin juna-asemalla, josta jatkoimme matkaa päiväretkemme ensimmäiseen viinitarhaan. Puolella porukastamme oli eri päiväretki, joten he jatkoivat viinitarhasta matkaa Heallesvillen Sanctuaryyn eläimiä katsomaan. Simo ja minä, sekä neljä australialaista jäimme Rochford Wines viinitarhaan, jossa meille tarjottiin lounas, lasillinen viiniä, kahvia ja teetä, sekä leivoksia jälkiruuaksi. Söimme molemmat 16 tuntia haudotettua naudanposkea, punaviinikastikkeen, perunamuusin ja kasvisten kera. Ruoka oli erittäin hyvää, vaikkakin aika raskasta. Lounaan jälkeen pääsimme vielä maistelemaan paikan omia viinejä. Joukosta löytyi muutama tosi hyvä viini! Tästä pääsee viinitarhan omille sivuille.











Rochford Wines viinitarhasta jatkoimme matkaa Dominique Portet nimiseen viinitarhaan. Kyseinen viinitarha sijaitsi hyvin lähellä, joten olimme bussilla perillä muutamassa minuutissa. Paikka ja alue oli mielestämme paljon viihtyisämmän näköinen, edelliseen viinitarhaan verrattuna. Ympärillä olevat maisemat olivat paljon kauniimmat ja viinitalo oli paljon pienempi ja kodikkaampi. Saimme maistaa neljä aika nuorta viiniä Dominique Portetissa. Henkilökohtaisesti tykkäsimme enemmän ensimmäisen paikan viineistä. Siellä saimme myös itse valita, mitä viinejä halusimme maistaa. 

Joimme kahvit paikassa ja juttelimme hetken kuskimme kanssa, ennen kuin jatkoimme matkaa seuraavaan ja myös viimeiseen viinitarhaan. Tästä pääsee tutustumaan Dominique Portetin sivuille.






Päivän viimeinen viinitarha sijaitsi tosi kauniissa paikassa. Alueella oli paljon lehmiä ja ihastuimme paikan maisemiin. Viinitalo oli erittäin pieni ja muistutti pientä pubia. Saimme maistaa viittä eri viiniä, sekä paikan itsetehtyä "Pink Apple" omenasiideriä. Se oli muuten ihan mielettömän hyvää! Harmi, että sitä ei saa ostettua mistään muualta, kuin kyseisestä paikasta.










Päivämme Yarra Valleyssa oli ollut erittäin mukava ja rentouttava. Päiväretki oli mielestämme hyvin järjestetty, oppaamme oli ollut mukava ja saimme viettää tarpeeksi aikaa jokaisessa paikassa. Vähän lämpimämpi sää olisi vain saanut olla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti