keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Tapahtumarikas päivä Phillip Islandilla

Melbournesta löytyy varmasti jokaiselle viikonpäivälle jotain tekemistä, mutta yksi "must see" on ehdottomasti Phillip Island. Phillip Island on yksi suosituimmista luonnonkohteista Victorian osavaltiossa. Se on kohtuullisen etäisyyden päässä Melbournesta, noin kahden tunnin ajomatka 
Melbournesta etelään. Phillip Island on erityisen kuuluisa yhdestä syystä: sen pingviineistä. 

Tekemällä päiväretken Phillip Islandille, voit nähdä tuhansia pieniä pingviinejä nousevan illan aikana merestä rantaan, jolloin ne suuntaavat pesiinsä yöksi. Kyseinen tapahtuma tunnetaan nimellä "Penguin Parade".

Meillä kävi niin hyvä tuuri, että Australian Grouponissa oli päiväretki Phillip Islandille tarjouksessa puoleen hintaan! Päätimme tarttua tähän hyvään diiliin, ihan sen vuoksi, että säästäisimme paljon rahaa ja vaivaa. Ennen kuin ostimme kyseisen diilin, selvitimme tietenkin, että matkanjärjestäjä oli hyvä ja luotettava. Tästä pääsee matkanjärjestäjän sivulle. Sivun mukaan päiväretken oikea hinta on 215$ per henkilö, mutta Grouponin kautta, maksoimme kahdesta henkilöstä vain 229$! 
Saimme varattua päiväretken juuri toivomallemme päivälle, sunnuntaille 14. päivä kesäkuuta. Päiväretken aamuna oli kokoonnuttava kl. 8.15 Federation Squarelle, mistä bussi myös lähtisi matkaan. 

Retkipäivän aamuna suuntasimme kävellen kohti Federation Squarea, yllättyneitä siitä, että kaupungissa oli niin hiljaista. Talviset aamut Melbournessa voivat olla hyvinkin kylmiä ja tämä ei ollut mikään poikkeus. Onneksi päivälle kuitenkin oltiin luvattu oikein hyvää säätä ja hyvällä tuurilla lämpötila nousisi 15 asteeseen. Päivärepussamme kannoimme mukana kameraa, vettä ja pieniä eväitä (päiväretkeen kun sisältyi lounas ja päivällinen). 

Saavuimme juuri ajoissa Federation Squarelle. Melbourne Day Tour Centren edestä löysimme pienen kasan ihmisiä ja muutaman turistibussin. Oli mukava huomata, että päiväretkelle ei ollut tulossa kymmenkunta ihmistä, vaan ryhmämme oli melko pieni ja koostui meidän lisäksi pelkästään aasialaisista. Ennen kuin hyppäsimme bussiin, saimme valita mitä söisimme lounaaksi ja päivälliseksi. Vaihtoehdot olivat aika niukat, päädyimme molemmat Fish and Chipsiin ja Beef Burgeriin. Aika kaloripitoinen päivä oli siis tiedossa :D

Matkaoppaanamme ja kuskinamme toimi keski-ikäinen Melbournesta kotoisin oleva mies, joka oli oikein humoristinen, puhelias ja työhönsä omistautunut. Hän kertoi meille ajomatkan aikana erilaisia tarinoita ja faktoja Melbournesta, sekä tiedotti meitä päivän aikataulusta. Itse emme olleet katsoneet kunnolla läpi mitä kaikkea päiväretkeemme sisältyisi, joten yllätyimme siitä, miten moneen paikkaan olimme päivän aikana menossa. Tämä oli tietenkin vain hyvä asia, koska silloin saisimme nähdä monipuolisesti kaikkea, eikä pelkästään pingviinejä.

Päiväretkemme ensimmäinen pysähdyksemme sijaitsi noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Melbournesta. Maru Koala & Animal Park on eläinpuisto, jossa pääsee aivan lähietäisyydellä tutustumaan Australian tavallisimpiin eläimiin. Eläinpuistossa pääsi mm. syöttömään kenguruita ja wallabeita. Saimme viettää aikaa puistossa riittävästi, eikä muiden ryhmäläisten kanssa ollut pakko liikkua, vaan saimme ihan omassa tahdissa tutustua eläimiin. Kaikki eläimet olivat aivan ihania! Mahtavinta oli kun pääsi ruokkimaan pieniä Wallabeita. Ne olivat tosi innokkaita ja hyppäsivät melkein päälle, kun huomasivat meillä olevan ruokaa niille. Yhden pienen Wallabin olisimme kyllä voineet ottaa kotiin! Tästä pääsee tutustumaan eläinpuiston kotisivuihin.




















Maru Koala & Animal Parkin jälkeen oli aika jatkaa matkaa San Remoon, kalastajakylään, joka sijaitsee aivan Phillip Islandin läntisen portin luona. Tekisimme sinne lyhyen pysähdyksen, katsomaan kymmenien pelikaanien ruokkimista rannalla. Rannalla oli tosi paljon ihmisiä kun saavuimme sinne, mistä huomasi, että pelikaanien ruokkiminen oli tosi suosittu turistinähtävyys. Kalastajamies ruokki pelikaaneja heittämällä kalan ilmaan, josta nopein pelikaani aina nappasi itselleen saaliin. Pelikaanit olivat ihan älyttömän nopeita syömään ja vain hetkessä kokonainen kala oli nielaistu. Yllätyimme myös siitä, miten valtavia linnut olivat! 






Nähtyämme San Remossa pelikaanien ruokkimisen, jatkui matkamme Phillip Islandille. Kolmas pysähdyspaikkamme ja myös lounaspaikkamme, sijaitsi aivan Phillip Islandin alussa. Söisimme lounaamme Phillip Island Chocolate Factoryssa. Odotuksemme ruokapaikan suhteen oli aika suuret. Ennen kuin pääsisimme syömään, niin oli vielä käveltävä suklaatehtaan läpi, mikä ei todellakaan auttanut kurnivaan vatsaan. Kokemuksesta voimme sanoa, että nälkäisenä meneminen suklaatehtaaseen on aikomoista kidutusta :D Olimme toivoneet enemmän maistiaisia :D

Söimme Fish and Chips lounaamme suklaatehtaan kahvilassa. Lounaamme oli erittäin simppeli, mutta ainakin sillä lähti nälkä. Olisi varmasti ollut hyvä maistaa kahvilan leivoksia, mutta olimme niin täynnä syötyämme lounaan, ettemme jaksaneet syödä mitään jälkiruokaa. Suklaatehtaasta matkamme lähti mukaan, vain pieni suklaapatukka. Tästä pääsee suklaatehtaan Internet-sivulle.





Syötyämme lounaan, matkamme jatkui bussilla Churchill Island Heritage farmille. Pienelle saarelle, aivan Phillip Islandin kyljessä. Saarella pystyy kokemaan pienen palan Victorian perintöä ja historiaa. Kulkea maatilan pieniä polkuja pitkin ja vain nauttia kauniista maisemista Phillip Islandin ja läntisen portin yli. Maatilalla pääsi myös tutustumaan vanhoihin taloihin, maatilan eläimiin ja erilaisiin maatilan työtehtäviin, mm. lehmien lypsäämiseen, lampainen keritsemiseen ja työkoirien työnkuvaan. Churchill Island oli ihan valloittavan kaunis paikka ja siellä vietti kyllä mielellään aikaa. Tästä pääsee tutustumaan Churchill Island Heritage Farmiin.















Meillä oli vielä pari pysähdystä jäljellä, ennen kuin päivämme kohokohta koittaisi. Jäljellä oli vielä A Maze 'N Things, eräänlainen vekkulitalo ja Koala Conservation Centre. Pysähdys A Maze 'N Thingsissä, oli mielestämme vähän turha. Perheellisille ja lapsille vierailu saattaa olla ihan kiva, mutta meitä aktiviteetit ja muut jutut eivät oikein kiinnostaneet. Paikassa oli myös mahdollisuus pelata minigolffia, mutta valitettavasti siihen ei ollut aikaa. Tästä pääsee A Maze 'N Thingsin Internet-sivulle.




Koala Conservation Centressä pääsimme tarkemmin tutustumaan Koaliin niiden luonnollisessa elinympäristössään.  Koalien suojelukeskuksessa saimme myös paljon perustieto koalista, mm. niiden elintavoista, syömisestä, lisääntymisestä, uhista ja sairauksista. Tästä pääsee tutustumaan Koala Conservation Centren sivuihin.





Kello viiden jälkeen päivällä saavuimme Penguin Parade vierailijakeskukseen (visitors centre). Kuskimme oli kehoittanut meitä menemään ajoissa paikalle, koska edellisenä päivänä pingviinit olivat aloittaneet maihinnousun vähän normaalia aikaisemmin. Muiden ihmisten mukana kuljimme rantaan päin (Summerland Beach). Ihmisiä tulvi sadottain ulos vierailijakeskuksen ovista. Kerkesimme jo ajatella, että miten helkkarissa tulemme edes näkemään mitään, kun ihmisiä oli niin mielettömästi paikalla. Rannalle oli rakennettu korkeat betoniset portaat. Istumapaikkoja oli vaikka tuhannellekin ihmiselle. Jotkut ihmisistä istuivat myös rannalla portaiden alapuolella. Itse saimme hyvät paikat toiseksi alimmalta portaalta aivan rannan läheltä, josta pingviinit kävelisivät ohi. Kylmillä portailla istuessamme saimme tiedon, että pingviinejä ei saanut ollenkaan valokuvata. Tästä emme olleet tietoisia. Tietenkin olimme luulleet, että pingviini paraadista olisi saanut kuvan muistoksi. Tästä olimme vähän pettyneitä, mutta kun meille selitettiin, että kameran salama on vahingoittanut joidenkin pingviinien silmiä ja näköä, niin emme tietenkään halunneet aiheuttaa kärsimystä pienille pingviineille meidän ilon kustannuksella! Mitä emme myöskään tienneet oli, että pingviinit nousevat vasta merestä, kun aurinko on laskenut. Odottelimme ulkona lähes tunnin, ennen kuin aurinko oli laskenut kokonaan. Ulkona alkoi olemaan erittäin pimeä, mutta rantaa valaisi onneksi katuvalot, jotta merta ja rantaa pystyi näkemään. Olimme molemmat pitkän istumisen jälkeen aika kylmissämme, koska rannalla tuuli niin kovaa. Ainoaa liikehdintää mitä rannalla näki, oli kymmenet lokit, jotka etsivät ruokaa rannalta. Huomasimme, että ihmiset alkoivat näyttämään kärsimättömiltä, kun mitään ei näyttänyt tapahtuvan tai ilmestyvän merestä.

 Hetken päästä huomasimme pientä liikehdintää merestä. Pieni pingviiniparvi oli nousemassa rantaan. Pingviinit liikkuvat pienissä ryhmissä, jotta voivat saada turvaa toisisaan ja varoittaa muita lajitovereitaan lähistöllä olevista uhista. Huomasimme pienten pingviinien tarkkailevan ympäristöään tarkasti, ennen kuin ensimmäinen rohkea uskalsi ottaa askelia rantaan kohti. Heti kun ensimmäinen askel oli otettu, niin vauhti vain lisääntyi ja muut rohkenivat seurata perässä. Pingviineistä huomasi miten vaikeata hiekassa kulkeminen oli. Kulkeminen oli erittäin kömpelön näköistä ja yksi parka, jopa kaatui hiekkarantaa ylittäessään. Lokit siinä jo kerkesivät tulla kiusaamaan pientä :( Onneksi se pääsi taas ylös jaloilleen ja jatkamaan matkaa kohti pesäänsä. Ensimmäisen pingviiniryhmän jälkeen, merestä alkoi vain ilmestymään enemmän ja enemmän pingviiniryhmiä. Pingviinit ylittivät rantaa yhdessä, liikkuen kohti rantakiviä, jotka sijaitsivat portaiden vieressä. Näimme monta kertaa pingviinejä aivan lähietäisyydeltä, mikä oli aivan mahtavaa. Valitettavasti jotkut ottivat kuvia pingviineistä kiellosta huolimatta. Onneksi vierailijakeskuksen henkilökunta kuitenkin oli valppaana ja he kävivät kieltämässä kyseisiä henkilöitä ottamasta kuvia.  

Seurattuamme pingviinejä jonkun aikaa, päätimme poistua paikalta, ennen kuin pahin ryysis pois alkaisi. Lähtöömme vaikutti myös kylmyys, koska meillä oli ihan järkyttävän kylmä :D Matkalla vierailijakeskuskseen, saimme vielä seurata muutamien pingviinien matkaa kohti pesäänsä, kun taas jotkut pingviinit olivat jo asettuneet hiekkapesään pienen pusikon viereen.  
Vierailijakeskuksessa söimme vielä päivällisemme, mikä kyllä oli aikamoinen pettymys. Hampurilainen maistui aivan valmishampurilaiselta, joka olisi lämmitetty pikaisesti mikrossa. Syötyämme oli aika palata bussille ja palata Melbourneen. Pitkän päivän jälkeen oli kyllä ihana palata kotiin nukkumaan!




Päiväretkemme oli ollut erittäin onnistunut ja olimme yllättyneitä siitä, että kaikki oli niin hyvin järjestetty. Saimme viettää tarpeeksi aikaa jokaisessa paikassa ja suurin osa paikoista olivat olleet hyvin mielenkiintoisia. Koimme todella, että olimme saaneet rahoille vastinetta, ellei enemmänkin! Pingviini paraadin näkeminen oli ollut unohtumaton kokemus, vaikkakin se ei ollut ihan mitä olimme ajatelleet. Pingviini paraati oli tosi turistinen, mutta koimme kuitenkin, että pingviinien näkeminen oli sen arvoista. Suosittelemme päiväretken tekemistä Phillip Islandille aivan kaikille! Teki sen sitten omatoimisesti tai matkanjärjestäjän kanssa. Tästä pääsee lukemaan lisää pienistä pingviineistä ja pingviini paraadista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti