perjantai 1. toukokuuta 2015

Päiväretki Ogre Islandille

Vietimme viimeisen ja kolmannen päivämme Mawlamyinessä, tekemällä retken Mawlamyinen lähellä sijaitsevalle saarelle, nimeltä Ogre Island (saaren englanninkielinen nimi). Jotkut majoituspaikat ja matkatoimistot järjestivät kyseiselle saarelle ja muille lähistöllä oleville saarille valmismatkoja, mutta päätimme tehdä retkemme saarelle itsenäisesti. Saimme vähän apua hotellilta nimeltä OK. He auttoivat meitä mm. löytämään venekuljetuksen Ogre Islandille ja kertoivat mihin aikaan olisi hyvä olla satamassa.

Kun aamulla saavuimme satamaan, meitä vastassa oli paikallinen mies, joka auttoi meitä löytämään oikean veneen saarelle. Hän myös selitti venekuljettajalle mihin halusimme. Istuimme veneeseen ja odottelimme, kunnes vene täyttyi ihmisistä ja ruoasta, jota paikalliset vievät saarelle. Ogre Island on koti 200 000 ihmiselle, joista suurin osa ihmisistä on Mon ihmisiä. Saarella pääsee mm. tutustumaan Mon kyliin, jossa ihmistet asuvat ja heidän ylläpitämiin työpajoihin. Saarelle matkaa on veneellä vähän alle tunti.

Kun saavuimme Ogre Islandille, meitä vastassa oli paikallinen mies toivottamassa meidät tervetuleeksi saarelle. Hän tarjoutui meidän oppaaksemme saarella ja oli samalla kyytimme. Saarella oli myös mahdollisuus liikkua hevoskärryillä ja ilmeisesti myös polkupyörällä, mutta päädyimme tällä kertaa tuktuk-kuljetukseen. Saimme kunnian vierailla muutamassa työpajassa ja tutustua paikallisten työntekoon. Työpajoissa myytiin mm. paikallisten tekemiä esineitä. Meidänkin mukaan tarttui muutama matkamuisto. Ihmiset olivat hyvin vieraanvaraisia ja tarjosivat meille teetä ja kookoskeksejä vierailumme aikana. Emme ottaneet kuvia jokaisesta työpajasta, mutta muutamasta paikasta tuli otettua kuvia.

Mawlamyinen lauttasatamassa
Venekuljettajamme ja veneemme Ogre Islandille
Maisemat Ogre Islandilla


Tuk-tukimme
Ensimmäinen työpaja, jossa vierailimme. Työpajassa tehtiin kuminauhoja ja kumimattoja. Kuvassa isot ämpärit, joissa Mon ihmiset valmistivat raakakumia.
Kuvassa olevat putkilot dipattiin isoihin ämpäreihin ja laitettiin aurinkoon kuivumaan.  Kumi oli  tässä värjätty pinkiksi ja keltaiseksi.
Valmiita kuminauhoja
Tässä prosessin vaiheessa, putkiloiden kumi on jo kuivunut ja paikallinen nainen on irrottanut kumin metalliputkiloista. Hän syöttää kumin työkoneeseen, joka leikkaa kumiputkilot kuminauhoiksi.
Kumipuu. Kun puusta leikataan kaarnaa pois, puu alkaa erittämään maitiaisnestettä, jota paikalliset keräävät pieniin astioihin.
Pihalla kasvoi myös pippuria
Kumimattoja pihalla kuivumassa
Toinen työpaja, jossa vierailimme
Mies oli tunnettu saarella tekemistään puuesineistä mm. kävelykepeistä ja piipuista.
Koiranpentu lepäämässä työpajassa

 Nainen teki kookoskuidusta mattoja
Valmiita mattoja

Hevoskärryt
Päivämme Ogre Islandilla oli päättymässä ja oli aika suunnata  takaisin Mawlamyineen. Kuljimme paluumatkan hallituksen omistamalla isolla lautalla, koska veneemme, jolla tulimme aamulla oli jo palannut Mawlamyineen.
Ihmiset nousemassa lauttaan

Päivämme Ogre Islandilla oli ollut mukava. Hauskinta olisi varmasti ollut kulkea saarella polkupyörällä, mutta se nyt jäi tällä kertaa. Siihen olisi melkein tarvinnut enemmän aikaa ja tutustumista saareen etukäteen, jotta tietäisi minne menisi. Yöpyminen saarella ei ole mahdollista, hallituksen asettamien sääntöjen mukaan. Oli mukava tutustua Mon ihmisiin, heidän työpajoihin ja kyliin jossa he elivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti