maanantai 4. tammikuuta 2016

Luksusjunalla Buenos Airesiin ja selviytymisopas rahanvaihtoon Argentiinassa

Luksusjunalla Buenos Airesiin

Olemme monesti matkamme aikana suosineet junamatkustelua, bussien  sijasta. Monesti olemme saaneet oudoksuvia kysymyksiä muilta matkaajilta ja jopa paikallisilta, kerrottuamme tämän. Heidän mukaansa bussit ovat niin paljon mukavempia, uudempia ja palvelu myös parempaa. Tämä pitää tietysti paikkansa välillä. Itse olemme kuitenkin huomanneet, että viihdymme paremmin junassa, vaikka junalla matkustaminen kestää yleensä vähän pidempään. Argentiinan Lonely planetin mukaan, junamatkustelu on hyvin hankalaa turistille, lippu pitäisi mm. varata viikkoja etukäteen, jopa kuukausia. Juna on kirjan mukaan huonokuntoinen ja vanha, minkä vuoksi bussilla matkustamista suositellaan. Itse olimme kuitenkin niin uteliaita, että halusimme ottaa asiasta selvää itse. Pystyisimmekö saamaan liput junaan saman päivän aikana?

Oltuamme kaksi päivää Saltassa, päätimme jatkaa matkaa. Olimme päättäneet, että suuntaamme suoraan Buenos Airesiin ja viettäisimme siellä suurimman osan ajastamme Argentiinassa. Cesar asui Buenos Airesissa ja hänenhän vuoksi olimme alunperin matkustaneet Argentiinaan. Suurin osa reissaajista päättävät ottaa bussin suoraan Buenos Airesiin Saltasta. Olimme aivan ällikällä lyötyjä, kun kuulimme kuinka paljon bussimatka maksaisi Buenos Airesiin. Hinta oli yli 1000 pesoa(70€) per henki. Tämä oli yksi syy, miksi halusimme matkustaa junalla bussin sijasta. Saltasta ei ole suoraa junaa Buenos Airesiin, joten meidän oli matkustettava San Miguel de Tucumániin, kaupunkiin, joka sijaitsee noin neljän tunnin päässä Saltasta. San Miguel de Tucumánista pystyisimme matkustaa aina Buenos Airesiin asti. Junamatka kestäisi 27 tuntia. 

Päätimme matkustaa San Miguel de Tucumániin samana päivänä, kuin juna kulkisi. (Juna kulkee vain kahtena päivänä viikossa, keskiviikkona ja lauantaina). Saavuimme San Miguel de Tucumániin iltapäivän aikana ja suuntasimme heti kohti kaupungin juna-asemaa. Juna-asema oli aivan pimeä ja aution näköinen. Olimme aivan varmoja, että se ei ollut edes auki. Yllätykseksemme juna-aseman ovet kuitenkin aukesivat, mutta emme nähneet ihmisen ihmistä missään. Huomasimme hetken harhailun jälkeen, että lippuluukun takana pimässä istui mies. Kysyimme, että oliko illan junaan enää lippuja. Yllätyimme siitä, että lipunmyyjä puhui jopa vähän englantia. Paikkoja oli vielä istumaluokassa, hintaan 70 pesoa (5€). Junan istumaluokka ei hirveästi houkutellut meitä, koska viettäisimme junassa yli vuorokauden. Olimme kuitenkin valmiita ottamaan istumapaikat, jos muuta vaihtoehtoa ei ollut. Kysyimme lipunmyyjältä löytyisikö junasta vapaita paikkoja makuuvaunusta. Yllätykseksemme saimme vastaukseksi, että yksityinen hytti oli vielä vapaana, hintaan 400 pesoa (noin 30€) yhteensä. Emme voineet uskoa tätä todeksi. Miten oli mahdollista saada yksityinen hytti tähän hintaan, kun pelkät bussiliput olisivat maksaneet meiltä molemmilta yli 2000 pesoa?!

Varattuamme liput illalla menevään junaan, päätimme käydä kysymässä josko lähellä olevasta hostellista saisi huoneen puoleksi päiväksi. Tämä oli onneksi mahdollista, eikä meidän tarvinnut odottaa ulkona montaa tuntia. Samalla pystyimme käymään suihkussa ennen junaa, käydä syömässä ilman painavia rinkkoja sekä varata hostellin Buenis Airesista.

Junamatkan lähestyessä pelkäsimme, että juna olisi aivan kaameassa kunnossa. Emme edes olleet aivan varmoja, että meillä olisi oma hytti. Ehkä olimme ymmärtäneet jotain väärin? Juna-asemalla huomasimme todella vanhan junan, joka näytti aivan kummitusjunalta. Tämä oli tietysti se meidän juna, ajattelimme. Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi, kyseessä oli vaan joku vanha käytöstä poistettu juna.

Hetken odotettuamme pääsimme omaan junaamme. Henkilökunta ohjasi meidät omaan vaunuun ja hyttiin. Totta se oli, meillä oli aivan oma hytti ja h*lvetin hyvä sellainen! Hytti oli uuden ja puhtaan näköinen, siinä oli jopa lavuaari, jossa pystyi pesemään käsiään ja hampaitaan. Hytin sai jopa lukkoon. Parasta oli kuitenkin se, että hytistä löytyi latauspiste. Pystyimme katsomaan elokuvia koko matkan aikana ja ladata puheliamme. Junasta löytyi myös ravintolavaunu, mistä sai ruokaa ja juomaa tilattua. Kyseessä oli ehdottomasti matkamme paras juna!








Juna-asemalla oleva "kummitusjuna"

Argentiinan kaksi rahanvaihtokurssia

Ystävämme Cesar neuvoi meitä ottamaan runsaasti Yhdysvaltain dollareita mukaan kun tulemme Argentiinaan. Mielellään 100 dollarin seteleitä, jotka olisivat uusia ja hyvässä kunnossa. Argentiinassa on nimittäin kaksi erilaista vaihtokurssia, on virallinen vaihtokurssi sekä "pimeät markkinat", joka tunnetaan paremmin nimellä blue dollar, eli sininen dollari. Virallisessa rahanvaihtopaikassa 1 dollari vastaa noin 10 Argentiinan pesoa. Pimeillä markkinoilla taas voit saada lähes 16 Argentiinan pesoa 1 dollaria kohtaan, mikä on huomattavasti suurempi summa. Parhaimman kurssin saa vain uusilla ja hyväkuntoisilla 100 dollarin seteleillä. 

Rahanvaihto pimeillä markkinoilla on käytännössä laitonta, mutta Argentiinassa se on HYVIN yleistä, jopa paikallisten kesken. On aivan normaalia, että rahaa ei vaihdeta virallisella kurssilla pankeissa, eikä nosteta rahaa pankkiautomaateista.
Rahanvaihto pimeillä markkinoilla pyritään tekemään mahdollisimman matalalla profiililla ja salassa. Pimeän markkinan rahanvaihtajia löytyy yleensä kaupunkien aukioilta lähellä pankkeja ja virallisia rahanvaihtopaikkoja. Rahanvaihtajan tunnistaa siitä, että kyseinen heinkilö sanoo "cambio" tai "dollares" kun kävelet henkilön ohitse. Huomasimme itse, että kannatta kysyä muutamalta henkilölta rahanvaihtokurssia, jotta saa parhaimman kurssin. 

Saltassa rahaa saa helposti vaihdettua "Plaza de Juliolla". Jos ei olinpaikassaan tiedä missä rahaa saa vaihdettua, niin omasta hostellista voi yleensä kysyä neuvoa henkilökunnalta. (Näin teimme itsekkin Saltassa). Meillä oli aluksi ongelmia löytää rahanvaihtajia Saltassa ja jännitimme myös rahanvaihtoa erityisen paljon aluksi, koska poliiseja ja vartioita oli lähistöllä. Löysimme, kuitenkin hetken etsinnän jälkeen kadun, jolla oli runsaasti rahanvaihtajia. Rahanvaihto sujui lopulta onnistuneesti ilman minkäänlaisia ongelmia. Poliiseja ei niinkään näyttänyt kiinnostavan rahanvaihto, joka tapauksessa halusimme hoitaa asian nopeasti pois alta ja kaikessa hiljaisuudessa.

Buenos Airesissa rahanvaihto yleensä tapahtuu erilaisissa liiketiloissa, esimerkiksi vaatekaupoissa. Floridakatu Buenos Airesissa on täynnä rahanvaihtajia. 

Kun olet sopinut rahanvaihtokurssin henkilön kanssa, kyseinen henkilö vie sinut lähellä olevaan rahanvaihtopaikkaan, esimerkiksi vaatekauppaan tai ostoskeskukseen. Aluksi ajattelimme, että tapa oli vähän outo ja epäilimme, että meitä yritettiin huijata, mutta huomasimme pian, että tapa vaihtaa rahaa Buenos Airesissa oli vain vähän "salaisempi", kuin esimerkiksi Saltassa. 

Muutama vinkki liittyen rahanvaihtoon:
  • Yhdysvaltain dollareita on äärettömän vaikeata saada Argentiinassa, joten varaa paljon dollareita mukaan ennen kuin matkustat Argentiinaan. Itse vaihdoimme rahaa Chilessä. Pyri saamaan 100 dollarin seteleitä, jotka ovat uusia ja hyväkuntoisia.
  • Kun vaihdat rahaa, niin tarkista aina, että saat oikean määrän rahaa takaisin, sekä että setelit ovat aitoja. Argentiinassa on paljon väärennettyjä seteleitä, tarkista siis, että setelit ovat aitoja, esim. vesileimasta tai sarjanumerosta. Jos epäilet väärennettyä seteliä, pyydä rahanvaihtajalta toinen seteli.
  • Ole nopea ja huolellinen rahanvaihdon suhteen. Asiasta ei kuitenkaan kannata stressata liikaa. Argentiinassa ollessamme huomasimme nopeasti miten yleinen "sininen dollari" oli. Lähes kaikki vaihtavat rahaa pimeillä markkinoilla.
  • Selvitä mielellään etukäteen saako kyseisestä kaupungista vaihdettua rahaa pimeillä markkinoilla. Jokaisessa kaupungissa tämä ei nimittäin ole mahdollista tai rahanvaihtajan löytäminen voi olla hyvinkin vaikeaa. Meillä oli esimerkiksi vaikeuksia löytää sinisen dollarin rahanvaihtajia Posadaksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti