maanantai 2. marraskuuta 2015

Chileläinen ruoka - Herkkua vai ei?

Vina del mar - Yksi Chilen monista lomakohteista

Lähes kaksi viikkoa takana Chilessä, emmekä edelleen kokeneet suurta viehätystä maata kohtaan. Pienenä matkanlatistajana oli toiminut ongelmat postipaketin kanssa, sekä se että olimme huomanneet, miten vaikeata kommunikointi oli ilman espanjankielen osaamista. Suurin toiveemme oli, että saisimme ongelmamme postipaketin kanssa ratkaistua ja paketin lähetettyä Suomeen. Sen jälkeen voisimme jatkaa matkaa kohti pohjoista.
Valparaisossa tajusimme, että ongelmamme postipaketin kanssa, johtuivat meidän omasta tekemästä virheestä. Olimme nimittäin laittaneet Simon sähköisen partakoneen pakettiin. Epäilimme, että sen oli pakko olla kyseinen ”patteri”, joka esti paketin lähtemisen Chilestä. Tästä olimme tietenkin harmissamme, koska kaikki paketista johtuva säätäminen oli aivan oma syytämme.

Valparaisossa koimme ajan käyvän vähän pitkäksi, vietimme siellä kuitenkin viisi päivää. Emme kumpikaan sen kummemmin pitäneet kaupungista. Aivan niin kuin oppaamme (edellisessä postauksessa kirjoitimme kaupunkikävelystä) oli sanonut, ” you rather love or hate Valaraiso” . Emme ainakaan rakastaneet kaupunkia.
Ajan käydessä pitkäksi Valaraisossa, päätimme käydä lähellä sijatsevassa kaupungissa, Vina Del Marissa. Kaupunki on mm. suosittu lomakohde Chileläisten kesken. Valparaisosta pääsi helposti junalla Vina del Mariin. Matka kesti vain vartin. Aluksi harkitsimme majoittumista Valparaisossa tai Vina del marissa. Olimme lopuksi kuitenkin päädyimme Valparaisoon, koska löysimme sieltä paljon halvemman majoituspaikan.

Rahansäästövinkkejä Chileen
 
Vina del Mar oli kaupunkina paljon kehittyneempi ja hienompi kuin Valparaiso. Kadut olivat leveät, rakennukset uudempia ja parempikuntoisia. Näki, että kaupunki oli tehty turisteja varten. Ravintoloita, kahviloita ja hotelleja oli runsaasti. Vina del marissa tutustuimme ensimmäistä kertaa lounasmenuihin Chilessä. Huomasimme, että lähes jokaisessa ravintolassa oli oma lounasmenu. Yllätyimme siitä, että ruoka näytti olevan niin halpaa. Yhdestä lounasmenusta sai maksaa 2500-3500 pesoa, eli noin 3-5€. Siihen sisältyi alkuruoka ja pääruoka. (Huomasimme, että joissain paikoissa sai myös juoman ja jälkiruan samalla hinnalla).
Kokonaisen menun tilaaminen on lähes aina paljon halvempaa, kuin pelkän yhden ruokalajin tilaaminen. Tätä emme vielä tienneet Santiagossa ollessamme, vaan tilasimme aina pelkästään yhden ruokalajin, mikä välillä tuli vähän kalliimmaksi. Huomasimme jälkeenpäin, että Valparaisossa oli myös kyseisiä lounasmenuita, mutta niiden hinnat olivat paljon kalliimpia kuin esimerkiksi Vina del Marissa. Yhdestä menusta sai maksaa 8-10€, joten hintaero oli aika suuri mielestämme. Koimme myös, että ruoka oli paljon parempaa Vina del Marissa (tai ehkä meillä oli vain parempi tuuri ravintolan suhteen). Tai sitten se johtui siitä, että viini oli niin halpaa kyseisessä ravintolossa!;)

Chilessä ollessamme huomasimme, että monet reppureissaajat  tekevät omaa ruokaa hostelleiden keittiössä. Ravintoloiden ruoka on yksinkertaisesti niin kallista. Varsinkin jos matkustaa pienemmällä budjetilla, niin harvat haluavat käyttää niin paljon rahaa pelkkään ruokaan. Lähes jokaisessa hostellissa on pääsy keittiöön ja mahdollisuus ruuanlaittoon. Itse olemme kuitenkin sellaisia ruokafriikkejä, että haluamme myös syödä ulkona sitä paikallista ruokaa. Erilaisten ruokien maistaminen ja uusiin ruokakulttuureihin tutustuminen on meille molemmille intohimo. Välillä tämä intohimomme on vienyt meidät raivon partaalle, koska halvan tai ”kohtalaisen halvan” ravintolan löytäminen on ollut niin vaikeaa. Jonain päivinä olemme kävelleet parisen tuntia etsien ravintolaa, koska emme yksinkertaisesti ole löytäneet hintaluokkaamme sopivaa paikkaa. Kuulostaa ehkä hullulta. 




Chileläinen ruoka kuvien kera

Aamiainen kuuluu lähes jokaiseen hostelliin ja se on yleensä ilmainen. Chileläinen aamiainen on hyvin yksinkertainen ja koostuu yleensä teestä tai (pika)kahvista, valkoisesta leivästä ja hillosta. Muutamassa paikassa olemme saaneet hedelmiä, mehua, jugurttia ja muroja. Välillä meitä on myös hemmoteltu viipaleella kinkkua ja juustoa. Chilessä päätimme, että syömme vain kerran päivässä ulkona. Yleensä vähän raskaamman lounaan, jolla pärjäisimme iltaan asti. Illalla söimme yleensä jotain kaupasta ostettua, mm. leipää, pähkinöitä, jugurttia ja hedelmiä. Jos olisimme syöneet kahdesti ulkona päivässä, se olisi yksinkertaisesti syönyt liikaa päiväbudjettiamme (joka muutenkin oli ylittynyt aivan liikaa kalliiden bussimatkojen takia).

Lounasta söimme mitä missäkin. Suurimmaksi osaksi paikallisten suosimaa ruokaa, mutta välillä olemme myös käyneet vähän turistisimmissa ravintoloissa. Chileläinen ruoka on mielestämme ollut ihan hyvää ja erilaista verrattuna muiden maiden ruokiin. Monessa ravintolassa tarjotaan aivan tavallista kotiruokaa. On erilaisia keittoja ja salaatteja. Näitä syödään erityisesti alkuruuaksi, vaikka annokset voivat olla ihan valtavat! Pääruuan kanssa tarjoillaan lähes aina patonkia, tulisen tomaattisalsan kanssa. Pääruuaksi syödään erilaisia lihoja, (possua, nautaa tai kanaa) sekä myös kalaa tai muita mereneläviä. Lisäkkeenä toimii yleensä riisi, ranskalaiset tai perunamuusi. 

Pikaruoka kulttuuri on myös aika iso Chilessä. Erilaisia hotdogeja ja sämpylöitä syödään paljon, unohtamatta ranskalaisia perunoita, joita syödään isoina annoksina ihan sellaisenaan. Suosituin hotdog on todennäköisesti Completo. Siihen laitetaan nakki, runsaasti avokadotahnaa ja majoneesia. Completo oli meidän makuumme aivan liian raskas ja rasvainen. Harvat paikalliset juovat vettä ruuan kanssa. Suurin osa juo erilaisia limonaadeja tai ”fruit nectar” mehuja. Lounasmenuihin ei yleensä kuulu vesi, vaan on valittava limonaadi tai mehu ruuan seuraksi, mikä mielestämme oli aika hassua.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti