sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Ambohimanga - Kuninkaallinen rauniokukkula

Blogimme ei oikein ole pysynyt matkatahdimme mukana, yritetämme kuitenkin kirjoitella tänne aina kun on ylimääräistä aikaa ja jos netti vaan  sen sallii. Tarkemmin ottaen ollaan jo kaksi kuukautta jäljessä täällä blogin puolella, johon tämä kirjoitus sijoittuu. Silloin ihasteltiin vielä Madagaskarin upeutta.

Antananarivossa olessa, päättimme myös käydä kaupungin ulkopuolella. Yksi Antananarivon ulkopuolella oleva nähtävyys on Ambohimanga (kuninkaallinen rauniokukkula), joka sijaitsee noin 20km Antananarivosta pohjoiseen. Ambohimanga oli kuninkaallisen Merina perheen  alkuperäinen pääkaupunki. Alueella asui ja hallitsi Madagaskarin kuningas ja kuningattaret, johon myös osa on haudattu. Kukkulaa ja palatsia pidetään vielä tänäkin päivänä yhtenä tärkeimpänä kultuurillisena symbolina Merina kansan keskuudessa. 
Madagaskarilaisten uskomusten mukaan, kuninkaallisista tulee heti jumalia heidän kuoltuaan. Siksi paikalliset käyvät vielä tänäkin päivänä rukoilemassa ja toivomassa hyviä asioita itselleen ja mm. uhraamassa eläimiä. Alue on pitkään ollut kielletty turisteilta, paikallisten uskomusten ja paikan pyhyyden vuoksi. Vasta 2000-luvulla turistit ovat päässeet sinne käymään. 

Päätimme mennä Ambomahingaan taksilla, että varmasti löytäisimme perille ja tulla takaisin minibussilla. Monesti paikallisten kanssa ei ollut yhtään yhteistä kieltä, mikä tietysti hankaloitti asoita. Kulkeminen paikasta toiseen, ei sujunut noin vain, vaan oli pakko valmistautua paremmin. Kommunikoinnin helpottamiseksi ostimme mm. vihon, johon kirjoitimme ylös paikkoja mihin halusimme ja eri sanoja ja lauseita ranskaksi. Opettelimme myös vähän ranskaa ja paikallista kieltä. Viholla pärjäsimme melko hyvin ja sen avulla pystyimme myös tinkimään asioista;) 

Kun pääsimme Ambohimanga, saimme onneksi englantia puhuvan oppaan kierrokselle, niin paikasta sai vähän enemmän irti. Oppaalle sai maksaa oman tyytyväisyytensä mukaan, eli jos et ollut tyytyväinen et maksa mitään(mikä tietysti on epäkohteliasta ja sikamaista). Itse maksoimme noin 10 000 ariarya , noin 3€.


Alueen pyhyyden vuoksi, alueelle oli mm. kiellettyä tuoda sikaa, valkosipulia, sipulia ja alkoholijuomia.

Suomikin oli mainittu julisteessa. Emme valitettavasti muista mistä oli kysymys :D




Eläinten uhrauspaikka, mikä on vielä tänäkin päivänä käytössä
Eläinten verta kivillä.


Kuninkaan palatsi. Palatsin sisällä on  muutama paksu puunrunko, jotka ovat noin 15-20 metriä korkeita. Nämä rungot orjat kantoivat Madagaskarin itärannikolta, monta sataa kilometriä. Jos matkalla tuli ongelmia ja puunrunko jouduttiin laskea maahan, jonkun orjista piti uhrautua sen alle, koska puu ei saanut koske maata. Jos vahingossa runko osui maahan, orjat joutuivat hakemaan uuden puunrungon ja aloittaamaan matkansa alusta.
Kuninkaan allas. Kuninkaalla oli useampi palvelija. Kaikkien kuului olla nuoria neitsyitä.
Monet Madagaskarilaiset käyvät tänä päivänä juomassa altaan "pyhää vettä", siinä toivossa, että se tuo hyvää onnea.

Kuningattaren palatsi.

Näkymät Antananarivoon asti.


Ambohimanga. Ulkomuurin rakentamiseen käytettiin mm. noin 16 miljoonaa kananmunaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti